Boeken januari-maart 2019

Het is ruim een jaar geleden dat ik over boeken schreef. Buitenlandtripjes hadden even de overhand. Nu ik weer een tijdje in Nederland ben, duik ik graag opnieuw in een onbekende wereld door middel van een boek. Ik vertel je over de negen boeken die ik in het eerste kwartaal van dit jaar heb gelezen.

Tot waar zal ik je brengen – A. Koolhaas

Een verwoestende orkaan heeft verstrekkende gevolgen voor een echtpaar op vakantie.

Ook in Australië heb ik nog wat gelezen. In de meeste hostels staat een boekenkast en vaker wel dan niet is hier een Nederlands boek in te vinden. Zo las ik Tot waar zal ik je brengen en Mythos onder de Australische zon.

Ik vond het taalgebruik erg ‘literair’, een beetje geforceerd en soms zo vaag dat ik de draad van het verhaal kwijtraakte. Bijvoorbeeld bij de beschrijvingen van het water dat het dorp overstroomt: te lang, te vaag, ik was geneigd om stukken over te slaan, omdat toch niet echt tot me doordrong wat er stond. Desalniettemin een mooi, spannend verhaal dat voor een groot deel draait om emotie. En het gebruik van die ongewone woorden kan ik ook wel weer waarderen.

2,5 sterren

Mythos – Stephen Fry

Losbandigheid, lust en liefde, moord en doodslag, triomfen en tragedies; de Griekse mythen en sagen zijn wilder en woester dan het leven zelf. Deze verhalen bieden alles wat een lezer zich kan wensen. De oude Grieken inspireerden onder anderen Shakespeare, Michelangelo, James Joyce en Walt Disney. In de handen van Stephen Fry komen de verhalen opnieuw tot leven. We worden verliefd op Zeus, we aanschouwen de geboorte van Athena, we zien hoe Kronos en Gaia wraak nemen op Ouranos, we huilen met koning Midas en we jagen met de even beeldschone als meedogenloze Artemis. Stephen Fry haalt deze verhalen op uit de oudheid en geeft ze hun welverdiende plek in onze moderne tijd.

Dit is geen gewoon boek. Het duurde even voor ik dat doorhad, aan het begin vond ik het dan ook niet veel aan. Toen ik besefte dat je de toch wel redelijk losstaande verhalen beter als sprookjes kan lezen, kreeg ik de smaak te pakken en werkte het boek een beetje verslavend.

-Ze zijn allemaal wel super aantrekkelijk, mooi en lieflijk zeg, die Goden.
-Fry levert tussendoor persoonlijk commentaar, dat had voor mij niet gehoeven.
-Er zit veel herhaling in.

+Het zijn een soort sprookjes voor volwassenen en dat is best verfrissend naast alle romans en thrillers.
+Het leukste vond ik dat er zoveel verklaringen in het boek zitten, vooral met betrekking tot taal. Waar komt ‘echo’ bijvoorbeeld vandaan, waarom heeft een pauw veren met ogen, waarom heten argusogen zo, et cetera. Het is natuurlijk een kwestie van geloof, maar ik vond het heerlijk, dit etymologische aspect. Ik zit nu vol ‘party weetjes’.

3 sterren

Debet – Saskia Noort

Op een koude winternacht verongelukt Michel Brouwers, tv-producer. Met dit ongeluk komt er een einde aan alles waarin Karen, zijn echtgenote, geloofde. Het perfecte plaatje dat haar leven lijkt, blijkt een gruwelijke leugen wanneer alle spoken uit het verleden zich een voor een aandienen. Tussen het rouwen en het opvoeden van haar twee puberdochters door probeert ze de waarheid boven tafel te krijgen. Daarvoor moet ze terugkeren naar de plek waar het allemaal begon: Bergen. Het dorp verkeert in de greep van de economische crisis, evenals Karen en de vriendengroep van toen, de eetclub. Onder aanvoering van Simon, haar ex-minnaar, en zijn vrouw Patricia gaat de strijd om macht, geld en genot onverminderd door. Stap voor stap ontrafelt Karen eindelijk het ware geheim van de eetclub, met gevaar voor eigen leven.

Typisch Nederlands dit. Behoorlijk direct taalgebruik, voor scheldwoorden wordt ook niet geschuwd. Soms waren uitspraken zo ad rem dat ik hardop moest lachen. Het verhaal is spannend, je leest het zo uit. Ik miste echter wel wat diepgang, ik vond het boek een beetje simpel.

3 sterren

Stukkie Sjouwen – Hans Groen

Het verhaal achter een (letterlijk) uit de hand gelopen hobby. Niet alleen over het lopen van 100 marathons en de beleving daarvan. Een ‘way of life’. Anekdotes, soms afgewisseld met serieuze, diepgaande gedachten. Maar bijna alles met een vette knipoog. En ook over muziek. Wist je trouwens dat Tchaikovsky een ontzettend lelijke vrouw had? En over bier (Con Domus…), patat, genetisch gemanipuleerde doperwten, auto’s, het Piriformisch syndroom, een vleugje erotiek…

Vermakelijk en voor mij ook inspirerend. Ik heb erg veel zin om zelf weer fanatiek te gaan trainen voor een marathon. De schrijfstijl is redelijk informeel. Er zou wel wat verbeterd kunnen worden aan de interpunctie en verder gaat het verhaal vaak van de hak op de tak, maar dat neem ik voor lief.

Station Elf – Emily St. John Mandel

DAG 1: De Georgische Griep raast als een neutronenbom over het aardoppervlak. Volgens nieuwsberichten ligt het sterftecijfer op nagenoeg 100 procent.

DAG 14: De beschaving is ten onder gegaan.

Twintig jaar later trekt het Reizende Symfonieorkest, een toneel- en muziekgezelschap, langs de nederzettingen rondom de Grote Meren van Noord-Amerika, om Beethoven ten gehore te brengen en Shakespeare op te voeren. ‘Want overleven is niet genoeg.’ Het leven in de nieuwe wereld lijkt betrekkelijk veilig, maar de onzekerheid is groot en gevaren dreigen. Want kun je overleven zonder antibiotica, stromend water en talloze andere alledaagse gemakken die met de wereld zoals wij die kennen verloren zijn gegaan?

Heen en weer springend in de tijd, tussen de glansrijke jaren van vlak voor de ondergang en de gekantelde wereld van twintig jaar daarna, verhaalt Station Elf over een handvol overlevenden en hun strijd om door te gaan in een wereld die nooit meer dezelfde zal zijn.

Ik wil meer! Wat een heerlijk boek. Fijn taalgebruik, mooie woorden en een goed (post-)apocalyptisch verhaal. Verschillende verhaallijnen zijn door elkaar geweven en stukje bij beetje ontdek je hoe het ene verhaal terugkomt in het ander. De afwisseling tussen heden en verleden houdt het ook interessant. De observaties van een wereld zonder elektriciteit zijn knap beschreven. Het verhaal is spannend, hoewel ik wel vond dat de ‘vijand’ erg makkelijk werd overwonnen. Het gevaar was plotseling weg. Het verhaal is al erg rijk, met naast het hoofdverhaal onder andere een toneelstuk en een stripverhaal, compleet uitgewerkt. Toch denk ik dat er nog veel meer in had gezeten. Wat ik zei; ik wil meer!

4,5 sterren

Je voudrais que quelqu’un m’attende quelque part – Anna Gavalda

De personages in deze twaalf verhalen zitten vol ijdele hoop of grote wanhoop. Ze willen de wereld niet verbeteren. Wat ze ook overkomt, ze hebben niets te bewijzen. Het zijn geen helden, maar simpelweg mensen. We komen ze elke dag tegen zonder dat we aandacht voor ze hebben, zonder dat we ons bewust zijn van de vele emoties die ze met zich meedragen. De pen van Anna Gavalda onthult deze emoties. Door hun verhalen aan het licht te brengen, belicht ze indirect ons eigen bestaan.

Telkens weer verwachtte ik een soort clue, maar die was er vaak niet. Dat was dus twaalf keer een anticlimax in dit boek. Dit was echter precies het punt: verhaaltjes over gewone mensen die vol zitten met vergeefse hoop. Op zich wel grappig.

3 sterren

Het beste van Adam Sharp – Graeme Simsion

Na twintig jaar krijgt veertiger Adam Sharp uit het niets een bericht van Angelina Brown, zijn Eerste Echte Liefde. Samen hadden ze een fantastische tijd – hij speelde piano in een bar, zij zong – tot Adams tijd in Australië erop zat en hij terugkeerde naar Engeland. Overvallen door nostalgie en vragen – wat als hij wél had gekozen voor Angelina? – beantwoordt Adam het bericht. Is er een tweede leven voor zijn eerste liefde?

Ik vloog door het eerste deel van het boek heen. Het tweede deel vond ik daarentegen wat minder. Het was een wel hele rare situatie en het ging zoveel over seks dat ik me af en toe afvroeg waar het oorspronkelijke verhaal ook alweer over ging. Het deed af aan de kwaliteit van het verhaal voor mij. Het muzikale aspect was een leuke toevoeging. Over het gehele boek miste ik wat diepgang. Soms vond ik het plot te snel gaan en kon ik me niet meer goed inleven. Ik vond het echter geweldig dat het verhaal zich in Australië afspeelt en dat ik, nu ik er geweest ben, me een stukje beter kon inleven.

3 sterren

De Zeven Zussen – Lucinda Riley

Na de plotselinge dood van hun vader komen Maia en haar zussen bij elkaar in hun ouderlijk huis, een prachtig landhuis aan het Meer van Genève. De zussen werden als baby door Pa Salt geadopteerd en krijgen na zijn dood allemaal een brief met een mysterieuze verwijzing naar hun afkomst.

Maia’s verleden brengt haar naar Rio de Janeiro. Daar aangekomen probeert ze met de weinige aanwijzingen die ze heeft haar achtergrond te ontrafelen. Het voert haar tachtig jaar terug in de tijd, naar de bouw van het wereldberoemde Christus de Verlosser-beeld én de glamour van de jaren twintig in Parijs. Slaagt zij erin haar ware identiteit te achterhalen?

Wat een heerlijk boek. Het heeft iets weg van een sprookje, van een detective en van een historische roman. Het verhaal is erg rijk; heden afgewisseld met verleden, het verhaal over kunst en de Christo, je gaat van Genève naar Rio naar Parijs en terwijl je leest weet je dat er nog zes van dit soort verhalen op je wachten. Ik kon niet stoppen met lezen en ik ben heel benieuwd naar de volgende delen uit de serie.

4 sterren

Storm – Lucinda Riley

Een boek waarvan je hoopt dat er nooit een einde aan komt

Ally’s zeilvakantie is bijna ten einde als ze bericht krijgt over de plotselinge dood van haar adoptievader. Zo snel ze kan vliegt ze naar huis om samen met haar zussen afscheid te nemen van Pa Salt. Voor ieder van hen is er een brief met een mysterieuze verwijzing naar hun afkomst.

Na een traumatische ervaring op zee besluit Ally haar zeilcarrière de rug toe te keren en haar vaders aanwijzing te volgen. Het brengt haar naar Noorwegen, naar een verleden waarin muziek de hoofdrol speelt. Hoe meer Ally te weten komt, hoe meer vragen er ontstaan. Wat probeert haar vader haar duidelijk te maken?

Minstens zo fijn als het eerste deel. Het verhaal is zo meeslepend, ik kan uren achter elkaar lezen. Vaak vind ik historische verhalen niet zo leuk, maar in dit boek vind ik het misschien wel het leukste deel. De afwisseling (zeilen, muziek, liefde, historie…) is me ook weer goed bevallen. Af en toe vond ik de schrijfstijl een beetje clichématig. De inhoud deed echter weer sprookjesachtig aan.

4 sterren

Een gedachte over “Boeken januari-maart 2019

  1. Pingback: Boeken juli-december 2019 | Jardloopster

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s