Terugblik: backpacken in Australië

In het kort

In ongeveer 23 uur vloog ik op 30 november 2018 van Amsterdam naar Melbourne, om gedurende zeven weken in Australië te gaan backpacken. Na Melbourne vloog ik naar Tasmanië en vanaf daar ging ik naar Sydney. Met de Greyhound-bus reisde ik verder naar het noorden, tot aan Cairns, mijn eindbestemming. In dit artikel blik ik terug op mijn reis.

img_20190316_230212944303805054927001.jpg

Inhoud

 1. In cijfers
 2. De hoogtepunten
 3. De dieptepunten
 4. Wat ik heb geleerd
 5. Wat ik ga missen
 6. Wat ik niet had verwacht
 7. Waar ik trots op ben
 8. Overzicht blogposts

  img_20181226_0831324161191417718436336.jpg

  Brisbane

1. In cijfers

 • 1 land
 • 4 staten
 • 49 nachten
 • Op 25 verschillende plekken geslapen
 • In 16 hostels, 2 tenten en in de bus
 • 46 uur in de Greyhound-bus gezeten
 • ±5000 kilometer afgelegd
 • 4 eilanden bezocht
 • 4 dagen gesurft, 400 keer gevallen
 • 1600 foto’s gemaakt met mijn telefoon
 • 11 tours gedaan
 • Ontelbaar veel leuke mensen ontmoet
 • 5 bekenden uit Nederland gezien
 • 7 keer hardgelopen
 • 20 pakken TimTams gegeten
 • De temperatuur was zo’n 25 tot 30°C
 • Slechts 6 shirtjes gedragen
 • 8 soorten ‘bijzondere’ dieren in het wild gezien
 • 22 hikes gedaan
 • 5 watervallen gezien
 • 4 musea bezocht
 • Gemiddeld 20 293 stappen per dag gezet
 • 23 blogposts over Australië geschreven

  img_20181213_1523294563709364734771913.jpg

  Blue Mountains

2. De hoogtepunten

In feite was dit backpacken een aaneenschakeling van hoogtepunten. Toch springen er een aantal dingen bovenuit. Tasmanië vooral, ik vond het daar zo prachtig. Een eiland vol mooie, afwisselende natuur, waar ik voor het eerst een kangoeroe zag en kennis maakte met nog veel meer bijzondere dieren, waar de steden haast uitgestorven leken en waar ik vijf dagen rondreisde met een superleuke groep plus hele fijne gids. Tasmanië, en dan met name de natuur, heeft echt indruk op me gemaakt. Ik kan iedereen die naar Australië gaat aanraden om hier een stop te maken.

Fraser Island was ook bijzonder; een ferry vol stoere auto’s die je naar het grootste strandeiland ter wereld brengt, met de 4×4 langs de branding rijden, oud en nieuw vieren op het strand. Het zelf rijden was ook echt een hoogtepunt. Van tevoren vond ik het enorm spannend, maar toen ik eenmaal achter het stuur zat vond ik het geweldig.

Op blote voeten hardlopen over het strand, na een halfuur geen mens meer om je heen zien, naar de zee kijken en dolfijnen zien. Wat een magisch moment.

Een koala spotten in het wild, de zeilen hijsen bij de Whitsunday tour, een achterwaartse salto van de boot maken, een feestje bij een wildvreemde thuis, naar de sterren kijken en leren over de sterrenbeelden van gids Kyran, alle spectaculaire uitzichten, hiken, …

Ten slotte heeft het contact met andere backpackers mijn reis echt gemaakt. Ik genoot ervan om telkens nieuwe mensen te ontmoeten en hun verhaal te horen. De locatie doet er dan niet eens meer toe, het gaat vooral om de mensen met wie je bent.

img_20190116_2204244226068209171705920.jpg

Whitsundays tour

3. De dieptepunten

Natuurlijk was het niet allemaal geweldig, er waren ook wat ‘dieptepunten’. De regen tijdens het surfcamp, bijvoorbeeld. Alles speelde zich buiten af, we sliepen in tenten en dan is regen het vervelendste wat je kunt hebben. Non-stop regende het, waardoor activiteiten werden afgelast, mijn kleding en handdoek niet droogden en alles onder de modder zat. Tijdens het surfen zelf deed de regen er echter niet meer toe.

Fraser Island was zo bijzonder, dat ik bijna vergeet dat de groep waarmee ik de tour deed eigenlijk niet mijn ding was. Het was het type party- en goonbackpacker; zij die elke avond dronken worden en elke nacht met iemand anders in het donker verdwijnen. Ik voelde me niet prettig in deze groep en heb me best alleen gevoeld op het eiland.

Een beetje verantwoord koken in hostels viel me tegen. De keuken was vaker wel dan niet een chaos/vies/niet goed uitgerust/veel te druk om iets te kunnen bereiden. Boodschappen doen was ook wel een ding. Dat is niet goedkoop in Australië. Doordat je ergens maar kort verblijft, ga je ook niet telkens opnieuw de ‘basics’ kopen, zoals zout, peper en olie. De maaltijden die ik kookte bestonden uit erg weinig ingrediënten.

Voor mijn laatste bestemming, Cairns, had ik een van de goedkoopste hostels uitgekozen, zoals altijd. Hier bleek het echter geen goede keuze te zijn. Ik kwam terecht in een hostel vol Aziaten die er allemaal al meerdere maanden zaten, met als gevolg dat mijn dorm een chaos was door alle spullen en dat er een groepscultuur heerste waar ik niet tussen paste. De bedden waren ruk en daarnaast vond ik de stad zelf ook niet veel aan.

Het mooie is dat ik diep moest graven om me deze ‘dieptepunten’ te bedenken. Je focust toch op de leuke dingen en vergeet die wat minder leuke voorvallen, alsof het niets was.

img_20181230_1330221717577630214115011.jpg

Fraser Island

4. Wat ik heb geleerd

Dat Engels me best makkelijk afgaat. Dat reizen heel makkelijk is. Ik leerde op mensen af te stappen, geen angst te hebben voor situaties waarin ik niemand ken. Mezelf redden in een vreemd land. Loslaten, meegaan met de stroom. Ik leerde mezelf kennen. Ik leerde dat het heerlijk is om de wereld te ontdekken en nieuwe mensen te ontmoeten. Ik heb geleerd om ‘open te staan’ en niet alleen met je eigen ik bezig te zijn. Sterker nog, ik heb geleerd om totaal niet met mezelf bezig te zijn. Ik kan mijn eigen leven relativeren. Al dat gedoe met uiterlijke verschijning, sociale verplichtingen, alles wat ‘hoort’, ik vind het allemaal niet meer zo nodig. Ik leerde volledig mezelf te zijn, zonder me te vergelijken met anderen. Toch kwam ik er ook achter dat de mensen om me heen heel veel invloed hebben op hoe ik me voel. Verder leerde ik te onthaasten en in het moment te leven. Aan het begin van mijn reis was ik telkens verdrietig als ik ergens wegging, maar naar mate de tijd vorderde deed het me steeds iets minder, ik leerde afscheid nemen. Ten slotte heb ik leren surfen en ik heb geleerd me over mijn vissenangst heen te zetten.

img_20181208_121644393597757176623711.jpg

Cradle Mountain, Tasmanië

5. Wat ik ga missen

De vrijheid, nieuwe mensen ontmoeten, elke dag iets nieuws ontdekken, compleet onafhankelijk zijn, dat mensen niet over je oordelen, de mooie natuur. Leven met zo weinig spullen, wat heel bevrijdend en relativerend is. Het makkelijk contact maken ga ik ook missen; ik vond het heerlijk dat je in principe altijd op iemand af kon stappen en je verhaal kon delen, de mensen in Nederland zijn toch wat individueler. Tim Tams.

received_22798031620387124382184932473336434.jpeg

Surfcamp

6. Wat ik niet had verwacht

Telkens als ik het heel leuk had gehad op een plek, had ik het op de volgende plek wat minder leuk. Blijkbaar kunnen het niet louter pieken zijn, het moet ook een keer wat minder geweldig zijn. Het wisselde constant af. Hoe graag ik het ook altijd leuk en gezellig wilde hebben, zo werkte het toch niet. Misschien ook wel doordat ik moest ‘bijkomen’ na een hele gezellige tijd en daardoor niet openstond voor nieuwe leuke mensen.

Ik had niet verwacht dat ik met zo’n kleine backpack en zo weinig spullen toch telkens chaos kon creëren rond mijn hostelbed. Aan de andere kant had ik ook niet verwacht zo goed te kunnen leven met zo weinig spullen.

Van tevoren wilde ik niet te veel vooruitplannen, want dat zou niet ‘echt reizen’ zijn. Toch is vooruit plannen zo erg nog niet. Het geeft rust, waardoor je kunt genieten van je tijd op de bestemming, in plaats van bezig zijn met dingen uitzoeken voor de volgende bestemming.

Ik had verwacht dat je makkelijk langer in een hostel kon blijven als het beviel, maar in de praktijk was dat toch anders. Je wilt toch door naar de volgende bestemming, want misschien is het daar wel net zo leuk of leuker. Ook dacht ik dat als het ergens niet zou bevallen, ik net zo makkelijk weer weg zou kunnen gaan, maar dit heb ik nooit gedaan. Je betaalt namelijk vooruit en hostels zitten vaak vol waardoor je niet heel last minute nog ergens anders terecht kunt. Ik had verwacht mensen te ontmoeten met wie ik mee kon reizen, dit was ook niet zo. Dit komt vooral omdat ik het soms toch ook wel prettig vond om helemaal mijn eigen ding te doen, om onafhankelijk te zijn.

Ik was verrast door het feit dat ik totaal geen last had van een jetlag, dat ik me heel snel kon aanpassen aan een situatie en dat de mensen die ik ontmoette vaak belangrijker voor me waren dan de plaatsen die ik zag.

img_20181207_113341_16036071794359055301.jpg

Montezuma Falls

7. Waar ik trots op ben

Dat ik een kleine backpack had en heel weinig spullen, en dat ik dat helemaal prima vond en er goed mee kon leven. Dat ik weinig behoefte heb gehad aan mijn laptop. Dat ik zo in mijn eigen wereld kon leven en me niet druk maakte om anderen. Dat ik dit alleen heb gedaan. Dat ik het gewoon heb gedaan!

Reizen maakt mijn hoofd leeg en mijn hart vol. En nu wil ik de rest van de wereld zien.

img_20181204_1548341316020404948136901.jpg

Loch Ard Gorge, Great Ocean Road

8. Overzicht blogposts

Over de toekomst: toen het idee ontstond
Naar de andere kant van de wereld: de laatste twijfels
Nog 23 nachtjes…: toen het idee werd gerealiseerd
De voorbereidingen
Mentale instorting: vlak voor vertrek
Amsterdam-Guangzhou-Melbourne: de heenreis
Melbourne
Great Ocean Road
Hobart
Tasmanië
Sydney
Surfcamp Spot X
Byron Bay
Brisbane
Noosa & Fraser Island
Agnes Water
Airlie Beach & The Whitsundays
Magnetic Island
Mission Beach
Cairns
Cape Tribulation en vertrek
Contrast: over de ervaringen weer terug in Nederland

Binnenkort schrijf ik een artikel over de praktische zaken, zoals het regelen van een visum, creditcard, backpack kopen, et cetera. Heb je vragen hierover? Laat het me weten in een reactie!

Advertenties

3 gedachtes over “Terugblik: backpacken in Australië

 1. Mooi Jard😘zoals al eerder aangegeven een bijzonder mooie reis. Veel hoogtepunten maar ook wat dieptepunten. Je kunt terug kijken op een mooi maar bijzondere reis. Ben benieuwd wat de volgende reis wordt. Jou kennende zal dat ook wel een heel mooie reis worden.😘💪🏻👊🏻🍀

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s