Bangkok

Ik ga je nog even vertellen over het laatste deel van mijn reis in Thailand, zo is het verhaal compleet.

19 januari

De overstap in China duurt lang; vijf uur. Voor de wifi moet ik mijn paspoort scannen. Dit schijnt typisch chinees te zijn. Privacy heeft hier een hele andere betekenis. Zo moeten alle chinezen ook hun vingerafdruk scannen na aankomst. Google, Facebook, Instagram, YouTube en WhatsApp doen het niet, omdat ze blijkbaar geblokkeerd zijn.

De tweede, kortere, vlucht is in een ‘gewone’ Boeing 737. Toch wel een stukje minder luxe na die Airbus. Een kleine drie uur later, om 22.00 uur, land ik in Bangkok. Door wat gedoe met het immigratieformulier duurt het even voor ik door de paspoortcontrole ben. Daarna heb ik mijn backpack al snel en kan ik eindelijk mijn zusje in mijn armen sluiten, die ik al 6,5 maand niet gezien heb.

Ik voelde me niet bijzonder emotioneel bij het verlaten van Australië, ook met dit weerzien ben ik niet heel bewust bezig geweest. Ik verbaas mezelf dan ook als ik moet huilen zodra ik haar zie. Zij huilt ook. We hebben tien minuten staan knuffelen en het was heerlijk.

’s Avonds, bij mijn zusje in het appartementje, geniet ik intens van de douche. Een hele badkamer voor mezelf in plaats van een hokje van één vierkante meter waarin mijn handdoek ook zeiknat wordt, een douchekop die los kan, geen tasje inpakken van tevoren en me vervolgens zorgen maken dat ik mijn ondergoed ben vergeten en het beste van alles: een normale handdoek.

20 januari

En het bed, oh het bed. Wat heerlijk. Voor het eerst in zeven weken dat ik niet met minstens drie vreemden op een kamer slaap. Het is maar goed dat ik even een tussenstop maak voordat ik weer naar Nederland ga, anders was de overgang wel heel groot geweest.

Het verschil tussen Thailand en Australië is echter ook aanzienlijk. Ik zit in een compleet andere wereld en ik heb er een beetje moeite mee. Er is werkelijk niets wat ik herken, op het links rijden en de warmte na. Ik kan geen water drinken uit de kraan en geen wc-papier doorspoelen. Denk je dat je overal komt met Engels, niet in Thailand. Van de Thaise tekens word ik ook niet wijzer.sdr

Met de taxi gaan we naar de markt; een enorme overdekte wirwar van kraampjes. Al mijn zintuigen worden geprikkeld. Ik weet niet waar ik kijken moet. Links, rechts, voor me en achter me gaan de smalle gangetjes honderden meters door. Elke meter ruik je weer iets anders, allerlei vreemde geuren dringen mijn neus binnen. Bij elk kraampje hoor je een ander muziekje. Ik wil alles aanraken en voelen; de zachte stofjes, leren tassen, houten olifantjes. Maar vooral wil ik alles proeven. Ik ga voor sticky rice met mango, een typisch Thais dessert. Misselijkmakend vind ik het, maar dat komt misschien ook door alle geuren om me heen.dav

We gaan met het openbaar vervoer terug naar huis, en dat is een heel avontuur in Thailand. Hoe werkt het? Hoe betaal je? Waar stap je uit? Er wordt weinig aangegeven en als er al iets staat is het in het Thais. We gaan het avontuur aan. Eerst met de skytrain, daarna met de bus. We kijken maar gewoon af bij anderen hoe ze het doen. Gewoon gaan zitten zonder te betalen? OK. Later, als de bus al rijdt, komen ze langs met een metalen buisje met contant geld. Voor 20 baht, nog geen € 0,60, zijn we weer heel wat kilometers verder. Voor de lunch gaan we ‘uit eten’. Ook dat is belachelijk goedkoop, voor €2,20 krijg ik een bord kip cashew. Zelf boodschappen doen is tien keer zo duur.

sdr

In de bus

sdr

21 januari

Ontbijt eet je ook buiten de deur, de winkels zijn er helemaal op ingesteld. Ik kies een voorverpakte tosti uit de koeling die ze bij de kassa in het tosti-ijzer doen, zodat ik het in de taxi kan opeten.

sdr

Mysterieuze skyline, door de smog…

Ik ga vandaag alleen op pad en dat vind ik best spannend in deze stad. Gewapend met mijn Thaise simkaart durf ik het echter wel aan. Om 7.30 uur moet ik bij Co van Kessel zijn, voor de tour die ik heb geboekt; een fietstocht door de stad. Ik neem het Aziatische equivalent van de Uber, maar deze Grab komt erg laat, de chauffeur kon me niet vinden. Als ik eindelijk zit staan we meteen hartstikke in de file. Ik kan niet genieten van mijn tosti, want ik maak me druk. Ik kom veel te laat en ik weet niet wat ik moet doen. De groep is al vertrokken als ik aankom. Gelukkig is de oplossing simpel; ik spring op de fiets en crossend door allemaal steegjes en onverwachte bochten brengt een medewerker me naar de groep, die bijna uitsluitend uit Nederlanders bestaat.

sdr

Chinese tempel

Ik vind het nu al geweldig. We stoppen bij een Chinese tempel, fietsen door het levendige China Town, lopen een rondje over de bloemenmarkt, eten Thaise snacks, gaan met fiets en al op het pondje naar de andere kant van de rivier, waar we een Thaise tempel bezoeken. Op blote voeten en met een verhullende doek over de korte broek mogen we de tempel betreden, waar een enorme gouden boeddha op ons neerkijkt. We gaan op onze knieën zitten, de tenen mogen niet naar de boeddha wijzen. De gids vertelt. Over dat het boeddhisme meer een manier van denken is dan een geloof; eerst nadenken, dan praten en dan pas handelen. Over focus, want als je gefocust bent, kan je goed denken. Je mediteert om het denken in goede gedachtes te oefenen en je gaat naar de tempel om focus te vinden. Als je al gefocust bent, mindful, hoef je niet naar de tempel. Het gaat dus om het ontwikkelen van de geest. (Fouten in dit verhaal voorbehouden.)dav

dav

Van de gids krijg ik een gesloten lotusbloem, waarvan ik alle blaadjes naar binnen moet vouwen tot de bloem zichtbaar is. De lotus hoort bij het boeddhisme omdat de bloem symbool staat voor zuiverheid; je vindt hem in moerassige gebieden, maar de bladeren en bloemen zijn nooit modderig. Thai begroeten elkaar door ‘sawatdikha’ (door de vrouw) of ‘sawatdikrab’ (door de man) te zeggen en de handpalmen tegen elkaar te houden. Je drukt ze echter niet volledig tegen elkaar, bij de handpalm houd je een kleine bolling, in de vorm van een lotus.

dav

Mijn nachtmerrie

Samen met twee meiden die ik bij de tour heb ontmoet ga ik naar het Grand Palace; de voormalige koninklijke residentie en tegenwoordig dé toeristische attractie in Bangkok. Met het pondje gaan we er naartoe en dat is extreem druk en chaotisch. Het Grand Palace zelf valt me een beetje tegen, het is leuk om even een rondje te lopen en de gebouwen zijn zeker indrukwekkend, maar veel meer is er niet te doen. Nogal druk ook.

dav

Grand Palace

Met de meiden ga ik nog naar Lumpini Park, vernoemd naar de geboorteplaats van Boeddha; Lumbini in Nepal. De skyline die vanaf hier te zien is, is mooi. Het park zelf daarentegen is niet mooi groen en het gras nodigt niet uit om even te gaan zonnen. Ik neem afscheid van de meiden en ga mijn eigen weg.

sdr

Lumpini park

Een beetje slenteren door Bangkok wordt het en ik vind het geweldig. Ik ga waar mijn nieuwsgierigheid me brengt; overdekte marktjes, brede winkelstraten met moderne wolkenkrabbers, rustige steegjes, paadjes langs het water, armoedige huisjes. Er is zoveel te zien, het straatbeeld is verandert elke vijf minuten. Als ik een steegje uitloop sta ik plots op een spoorweg, met daarnaast, op nog geen meter afstand, allemaal krotten. Geen spoorwegovergang, niets. Ik geniet ervan om hier in mijn eentje te lopen, ik voel me vrij en zelfstandig. Soms is het echter ook wel spannend, als ik een brede en drukke autoweg zonder stoplichten moet oversteken, als het me ineens begint op te vallen dat twee mannen al wel heel lang achter me lopen, als ik een verlaten straat inloop en een man in legeruniform een paar meter voor me opeens wild begint te gebaren dat ik me moet omdraaien. Ik ben op avontuur en ik vermaak me uitstekend.

davsdr

Binnenkort het tweede en laatste deel over Thailand.

Advertenties

9 gedachtes over “Bangkok

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s