Boeken van maart en april

Deze twee maanden las ik wat minder dan in januari en februari, in eerste instantie wilde ik dan ook geen blogpost wijden aan de boeken die ik wel heb gelezen. Dat het aantal boeken wat minder is, komt echter doordat een van de vijf gelezen boeken een kleine duizend pagina’s lang is. En dit is een boek waar ik graag wat meer over vertel. Des te meer reden om toch dit artikeltje te schrijven.

1984 – George Orwell

18071359Nieuwspraak, Big Brother: het vocabulaire uit 1984 is sinds de eerste publicatie in 1949 in onze taal opgenomen en een eigen leven gaan leiden. Een ambtenaar op het ministerie van Waarheid, Winston Smith, raakt verstrikt in een strijd tegen de alles doordringende Partij en wordt gekweld door zijn gedoemde liefde voor Julia. In Orwells steeds weer herdrukte anti-utopie verkeert de wereld in de wurggreep van een systeem dat is gegrondvest op de verbreiding van angst, haat en wreedheid en dat iedere vorm van persoonlijke vrijheid en individualiteit uitsluit.

1984 is onveranderd actueel als een benauwend nauwkeurige blauwdruk van alle dictatoriale regimes.

Een ‘klassieker’. Of in ieder geval: een titel die ik vaak voorbij zag komen, waardoor ik hem ook graag wilde lezen. Het verhaal sprak me aan, sci-fi, dystopisch, daar houd ik wel van.
Ten eerste: ik vind het leuk dat ik nu weet waar de uitspraak “Big Brother is watching you” vandaan komt. Ten tweede: dit boek zit vet knap in elkaar. De ‘toekomstige wereld’ is compleet anders dan de wereld hoe wij hem kennen. Het is tot in detail uitgewerkt, inclusief referenties naar de ‘echte’ geschiedenis en een nieuwe taal; nieuwspraak.
Het verhaal is verontrustend. Je wordt samen met Winston meegesleept in een wereld waar je geen deel van wilt uitmaken. Is het echt mogelijk dat je gedachten en gedrag zo worden beïnvloed? Gebeurt dat nu misschien wel met ons? De wereld in 1984 lijkt volstrekt belachelijk, maar toch zijn de redenering raak. Verontrustend dus.
Ik vond het omdenken echter vaak vermoeiend en kon niet grote stukken achter elkaar doorlezen. Het kostte me veel moeite om in het verhaal de te komen. Ik vond de vertaling ook een beetje stroef lezen (aannemende dat het aan de vertaling ligt).
Normaal houd ik erg van dit soort boeken waarin de wereld vergaat/compleet anders is, maar dit boek… meh. Het greep me niet.

Citaten:
“Misschien had een mens er niet zozeer behoefte aan te worden bemind als wel te worden begrepen.”
“Oorlog is vrede, vrijheid is slavernij, onwetendheid is kracht.”

Tweeënhalve ster.

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban – J.K. Rowling

22842001“Welcome to the Knight Bus, emergency transportation for the stranded witch or wizard. Just stick out your wand hand, step on board and we can take you anywhere you want to go.”

When the Knight Bus crashes through the darkness and screeches to a halt in front of him, it’s the start of another far from ordinary year at Hogwarts for Harry Potter. Sirius Black, escaped mass-murderer and follower of Lord Voldemort, is on the run – and they say he is coming after Harry. In his first ever Divination class, Professor Trelawney sees an omen of death in Harry’s tea leaves… But perhaps most terrifying of all are the Dementors patrolling the school grounds, with their soul-sucking kiss…

Ik zit nog steeds in mijn Harry Potter-periode. Ik weet niet eens meer hoe vaak ik de boeken al heb gelezen, wat ik wel weet is dat ik ze nu voor het eert in het Engels lees. Is helemaal niet moeilijk of minder ontspannend. Ik vind het zelfs leuker om ze in het Engels te lezen, omdat het wat minder kinderachtig aandoet en omdat de namen op deze manier overkomen zoals ze bedoeld zijn. Rowling heeft namelijk veel etymologie in de namen verwerkt, en ik vind het heerlijk om dat allemaal uit te zoeken. Elke paar pagina’s staat er wel iets waar ik meer over wil opzoeken, mijn Harry Potterstudie noem ik het ook wel.

Citaten:
“Happiness can be found, even in the darkest of times, if one only remembers to turn on the light.”
“Besides, the world isn’t split into good people and Death Eaters. We’ve all got both light and dark inside us. What matters is the part we choose to act on. That’s who we really are.”

Vijf sterren, natuurlijk.

De Google Code – Henk van Ess

7556040Verander uw manier van zoeken met Google en vind informatie die voor anderen verborgen blijft! Zoeken met Google levert vaak een overdosis aan informatie op. Hoe vind je nu precies datgene wat je wilt? Simpel: zoek slim en leer denken zoals Google zelf! Internetexpert en zoekspecialist Henk van Ess heeft een zoekmethode ontwikkeld die leidt tot een veel kortere lijst met meer relevante antwoorden. Verdoe geen tijd meer met het doorspitten van duizenden zoekresultaten, maar ga recht op het goede antwoord af. De Google Code zet de normale manier van zoeken op zijn kop: je stelt geen vraag, maar voorspelt het antwoord.

Dit boekje is non-fictie; een informatieve uiteenzetting over hoe je Google efficiënt kunt gebruiken. Het is niet heel goed geschreven, doet een beetje onprofessioneel aan, maar is daardoor wel toegankelijk. Ik houd er niet zo van als er persoonlijke opmerkingen bij een dergelijk informatieve inhoud staan en dat is wel wat Henk van Ess doet. Informatief is het boek echter wel degelijk, er is een wereld voor me opengegaan.

Ik ga dit geen sterren geven.

4321 – Paul Auster

35107808Op 3 maart 1947 wordt, twee weken te vroeg, Archibald Isaac Ferguson geboren, het enige kind van Rose en Stanley Ferguson. Archibalds leven zal gelijktijdig vier verschillende paden volgen. Vier identieke Archibalds, bestaand uit hetzelfde dna, vier jongens die fysiek een en dezelfde zijn, leiden vier parallelle en volstrekt verschillende levens. Elk levenspad neemt een andere richting. Liefdes en vriendschappen en intellectuele interesses contrasteren. Een jongen groeit keer op keer op. Iedere Archibald zal verliefd worden op Amy Schneiderman, maar hun relatie zal steeds een andere zijn. Lezers zullen meegenieten van Archibalds successen, en meeleven met de tragische gebeurtenissen die hem overkomen. Zo ontvouwen de levensverhalen van de vier Archibalds zich.

Eén persoon, meerdere verhalen; vaak zijn dit de ingrediënten voor een scifi-verhaal. Dat is dit boek echter niet en dat is verfrissend. Het verhaal greep me al snel, toch heb ik het begin niet zo gelezen zoals ik het eind heb gelezen. Ik had namelijk nog niet helemaal door hoe het verhaal in elkaar zat. Dat mysterieuze heeft wel wat, ik moest de ‘clue’ zelf ontdekken in plaats van dat de auteur het voorkauwde. Aan het begin was het dus verwarrend, maar toen ik het eenmaal doorhad werkte het verslavend en kon ik niet stoppen met lezen.
Ik houd van dikke boeken, ik vond dit verhaal heerlijk, vergeleek het met ‘Een honger’ en ‘Een klein leven’, twee van mijn favoriete boeken. Toch geef ik het geen vijf sterren. Het einde van het boek boeide me niet meer zo, het had wel wat korter gemogen. Ook zaten er een paar stukken in die ik heel saai vond, wat wellicht onvermijdelijk is bij een boek van 941 bladzijden. Het stukje metatekst aan het eind kwam als een verrassing, maar de inhoud ervan vind ik eigenlijk wel logisch. Een mooie afsluiter.
Nog een laatste ingrediënt wat dit boek voor mij zo fijn maakte: het gaat vaak over boeken lezen en schrijven. Er komen vele titels voorbij, er wordt ingegaan op het proces van het schrijven van een boek, dat vind ik heerlijk. Het inspireert me

Citaat:
“… hij stond er nooit bij stil hoe gelukkig hij was. Hij werd te veel in beslag genomen door waar hij mee bezig was om over zijn gevoelens na te denken, ging te veel op in het hier en nu om er voorbij en achter te kunnen kijken, bij het moment leven… en dat was misschien wel de ware definitie van geluk, niet weten dat je gelukkig bent, je alleen maar bekommeren om het leven in het hier en nu …”

Vier sterren.

Gezien de feiten – Griet op de Beeck

38735714Gezien de feiten gaat over Olivia, een vrouw voor wie opeens alles anders wordt. Een verhaal over de kracht van spijt hebben, de gretige wil om goed te leven, de warme wurggreep van families, de angst om ruimte in te nemen, de kilte van de wereld zoals we haar kennen en het wapen dat liefde kan zijn, als ze echt is tenminste.

 

Het boekenweekgeschenk van dit jaar las ik in een dag uit. Maar goed ook, want ik vond er niet veel aan. Het was een beetje oppervlakkig. Ik ergerde me aan Roos, maar dat is misschien juist goed, haar karakter was realistisch. Ik weet niet goed waarom, maar ik vond dit hele verhaal irritant. Wat hierin meespeelde was dat ik het soms te realistisch vond, te grof, een beetje censuur had wel gemogen. Niettemin stonden er af en toe zeker rake zinnen en mooie wijsheden in. Oh, en dat einde… Onnodig.

Twee sterren.

Ik ga nog even door met mijn Harry Potter-streak de komende maanden. Tussendoor pluk ik wellicht nog wat boeken uit de boekenkast van mijn ouders en ook in mijn eigen kast staan nog wat boeken die ik binnenkort wil lezen, zoals De zevende functie van taal.

Lees jij veel?

Een gedachte over “Boeken van maart en april

  1. Pingback: Boeken januari-maart 2019 | Jardloopster

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s