Marathondroom

Terwijl ik in Parijs aan het rennen ben, kun jij vanuit je luie stoel nog even lezen waarom ik dit eigenlijk doe.marathon-250987_1280

Ik heb gedroomd over de marathon van Parijs, een paar weken geleden al. Na aankomst in Parijs liep ik vanaf het vliegveld rechtstreeks de Avenue Foch op, waar de finishboog staat, aan de voet van de Arc de Triomphe. Ik zag de finish van de marathon, lege tribunes, wapperende vlaggen, alles vol verwachting. En ik werd emotioneel, moest zelfs keihard huilen. Op dat moment werd ik wakker.

Ik heb tientallen filmpjes over het lopen van marathons gekeken, als een spons zoog ik me vol met informatie. In principe denk ik dat ik die 42 km aankan, maar al dat praktische gedoe eromheen… Maakt niet uit, nog even dromen.

Velen zullen me voor gek verklaren; wie rent er nou een marathon? De legende gaat dat Thersippos dood neerviel nadat hij de afstand van 42,195 km van Marathon naar Athene liep om de boodschap “Gegroet, we hebben gewonnen” over te brengen. De legende is niet helemaal betrouwbaar, maar toch; hij viel dood neer. En ik ben die afstand voor mijn plezier aan het lopen.

En ook al kom ik als allerlaatste, als 55.000e, over de finish, kan me niet schelen. Je zult misschien niet begrijpen dat je aan een wedstrijd meedoet en tevreden kunt zijn met een 55.000e plaats. Het kan echt. Je strijdt niet tegen een concurrent, je levert een strijd tegen jezelf. De marathon uitlopen is een overwinning op jezelf. Via opwinding, zenuwen, paniek, vermoeidheid, twijfel, pijn, enthousiasme, angst, ergernis, ontspanning, zelfmedelijden en euforie kom je jezelf tegen. Deze emoties zitten allemaal in je hoofd, maar ook lichamelijk zoek je je eigen grenzen op. En als je dan in staat bent om die hele afstand af te leggen, dat gevoel…

Pijn hebben en compleet gelukkig zijn.

Advertenties

Een gedachte over “Marathondroom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s