Receptwaardige falafeltjes

Ik heb vorige week iets heerlijks gegeten, zo heerlijk dat ik het met iedereen wilde delen. Ik heb naar verschillende mensen foto’s gestuurd, en nog voelde ik me niet voldaan. Iedereen moet dit kunnen eten! Maar hé, ik heb het perfecte medium om dit soort dingen met de rest van de wereld te delen. Je zou denken dat ik was vergeten dat ik een blog heb (in deze context was dat ook wel een beetje zo), maar eigenlijk is het niet écht zo. Elke dag schiet wel door mijn hoofd dat ik weer eens iets moet schrijven. Ik heb ook verschillende ideeën, ik heb zelfs al wat stukjes uitgewerkt. Deze stukjes zijn echter zo kort dat ik ze nog niet blogwaardig vind. Gevolg is dat het blijft staan, dat ik het een week later teruglees, en dan denk ‘wat een onzin is dit’. Vervolgens komt het nooit online. Ik zit nu al een paar weken in deze cirkel. Met deze blog hoop ik de drempel voor mezelf een beetje te verlagen. Want zoals eerder gezegd, vind ik een recept eigenlijk niet goed genoeg voor een heel artikel. Maar hé, iets is beter dan niets.

Dan nu het recept. Het is de combinatie van smaken die dit recept tot zo’n succes maakt. Qua bereiding is er geen kunst aan, ook heb je geen bijzondere of dure ingrediënten nodig. Ten slotte is het gemakkelijk in kleine porties te maken. Een perfect studentengerechtje dus.

Ingrediënten (1 persoon):

  • 2/3 kleine wraps
  • 2/3 handjes verse spinazie
  • Geraspte bietjes
  • 8 à 9 falafeltjes
  • Knoflooksaus

Bereidingswijze: Verwarm de wraps en de falafel. Beleg de wraps met spinazie, biet, falafel en wat knoflooksaus. Vouw dicht. Klaar.

falafelwrap.jpg

Ik vind een recept al niet blogwaardig. Dit recept overtreft dat, omdat het recept niet eens receptwaardig te noemen is. Daarnaast zou ik een recept als dit nooit op deze manier maken. Wat dan wel mijn manier is? Alles zelf maken. Komt ie…

Ingrediënten:

Wraps:

  • 100 gram bloem
  • 1 el olijfolie
  • Snufje zout
  • ±60 ml water

Falafel:

  • 200 gram kikkererwten (nettogewicht)
  • Halve witte ui
  • 1 teen knoflook
  • ½ ei
  • Citroensap
  • 1,5 el bloem
  • ½ tl bakpoeder
  • ½ tl chilipoeder
  • ½ tl komijn
  • Zout

En verder:

  • 2/3 handjes spinazie
  • 1 rauwe rode biet
  • Knoflooksaus

Bereidingswijze:

Wraps: meng bloem, olie en zout. Voeg beetje bij beetje het water toe en kneed tot een stevig deeg. Laat 30 minuten rusten onder folie. Verdeel het deeg in balletjes en rol/trek uit tot een dunne wrap. Laat een koekenpan zonder olie heet worden en bak de wraps ongeveer één minuut per kant.

falafel (2)

 

Falafel: laat de kikkererwten uitlekken. Snijd ui en knoflook grof. Maal deze drie ingrediënten samen met een flinke scheut citroensap en een half losgeklopt ei fijn in de keukenmachine of met een staafmixer. Roer bloem, bakpoeder, kruiden en zout erdoor. Als het mengsel te nat is, voeg je meer bloem toe. Te droog: water. Doe wat bloem in een bakje, schep met een dessertlepel volle lepels van het deeg, haal door de bloem en vorm vervolgens platte balletjes met je handen. Ik haalde negen falafeltjes uit dit recept. Het deeg is behoorlijk plakkerig. Ik heb de balletjes dan ook even in de diepvries gelegd voordat ik verder ging. Doordat het zo plakkerig is, is het best wel even een gedoe. Maar ja, je las verder na de simpele versie, dat zal wel niet voor niets zijn… Verhit een goede laag olie in een koekenpan en bak de falafel aan beide kanten goudbruin op middelhoog vuur. Ik geloof dat dit in totaal 10/15 minuutjes duurde.

Overig: de knoflooksaus kan je natuurlijk ook zelf maken. Ik heb dit zelf echter niet gedaan, dus ik kan op dit moment geen persoonlijk recept met je delen. Zonde eigenlijk, want het is zo simpel: crème fraîche, mayonaise, citroensap, knoflook, zout en peper.

En verder: schil de rode biet en rasp hem.

Samenstellen: zie bereidingswijze van het eerste receptje.

Tip: ondanks de wat uitgebreidere bereiding blijft dit een perfect studentengerecht. Bij mij was het maken van de falafel namelijk een vorm van studieontwijkend gedrag. Ik maakte het een dag van tevoren, zodat ik de dag erna toch een heel makkelijk, snel en voedzaam avondmaal had. Dit is wel een hele goede vorm van studieontwijkend gedrag, vind je ook niet? Ik heb de falafeltjes opgewarmd tussen de grill, en dat werkte perfect. Deze smaken combineren zo goed samen, ik heb echt genoten van mijn avondeten.

Het idee voor dit recept heb ik van www.gewoonwateenstudentjesavondseet.nl.

Advertenties

Een gedachte over “Receptwaardige falafeltjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s