Dikke vette goede voornemens

En cheesecake.

De zorgverzekeringreclames en gezellig-samen-aan-tafel-etenreclames zijn overgegaan in sportschool- en stoppen met rokenreclames. Anders gezegd; het nieuwe jaar is begonnen. Ineens moeten we weer normaal doen, het feest is voorbij. Begin januari voelt voor mij altijd een beetje leeg. Eigenlijk vind ik er niets aan. Van de leukste maand van het jaar, (met feestdagen, lampjes en versieringen, lekker eten en goed zijn voor anderen door goede doelen te steunen en cadeautjes te kopen) naar de soberste maand van het jaar. De maand waarin we bijna verplicht zijn om aan onszelf te werken en die goede voornemens waar te maken. Ik ben er echter van overtuigd dat het niet werkt om die eerste maand zo hard van stapel te lopen. Want als we die eerste maand 200% geven, is ‘het’ al snel op, en kunnen we de rest van de elf maanden nog maar 50% geven. In realiteit is het zelfs zo dat we na een week al de motivatie verliezen, en langzaam terugvallen in onze normale gewoontes. Geef het maar toe: zijn jouw goede voornemens na deze eerste week in 2017 ook alweer vervallen in slechte gewoontes? Waarschijnlijk wel. Weet je wat? Het geeft niet. Want overmorgen begint er een nieuwe week, alweer een frisse start. Wat mij betreft is het zelfs onzin om de maandag als een start te zien, in combinatie met welk bijvoeglijk naamwoord dan ook. Een volgende dag is namelijk net zo goed een nieuwe start, of zelfs het volgende uur. En als we elk uur als een nieuwe start zien, dan hebben we zo ongeveer 8760 frisse starten per jaar, in plaats van één. Telkens weer een nieuw uur om een goed voornemen waar te maken, en als dat een keer niet lukt, dan blijven er nog 8759 kansen over.

cheesecake.jpg

Het is heel oké om een keer te ‘zondigen’. En je hoeft vervolgens niet de overige 51 weken bij de pakken neer te gaan zitten met het idee dat het dit jaar alweer is mislukt en dat het helemaal niets wordt en dat goede voornemens onzin zijn. Want de nieuwe start is dit keer niet op 1 januari, hij is zo dichtbij als je zelf wilt. Daarom mág je zondigen. Ik wil voorstellen om in het begin van het jaar nog even door te gaan met feestvieren. Om het jaar op die manier goed te beginnen. Om de verplichting van het werken aan goede voornemens weg te nemen, want wie wordt er nou niet dwars van verplichtingen? Om jezelf alvast te belonen voor al het werk dat je gaat verrichten. Om de soberste maand op te lichten.

Zo, nu heb ik het eigenlijke onderwerp van dit artikeltje wel gerechtvaardigd. Vandaag deel ik een recept voor een dikke vette cheesecake met je. Eentje met witte chocolade, gezouten karamel en speculaas. Het is een droom.

Koekbodem: 300 gram kruidnoten (je hebt toch wel een voorraad ingeslagen? Om dat feestgevoel vast te houden? Als je zo onverstandig bent en dit niet hebt gedaan, gebruik je speculaas) en 125 gram boter

Bekleed de bodem van een 26 cm Ø springvorm met bakpapier en vet de randen in.

Verwarm de oven voor op 180°C. Verkruimel de koekjes in de keukenmachine, smelt de boter in een pannetje, voeg de koekkruimels toe aan de boter en roer goed door. Stort het mengsel in de springvorm en druk met de achterkant van een lepel goed aan. Bak de bodem 15 minuten.

Cheesecake:

300 gram witte chocola

125 ml slagroom

600 gram roomkaas

100 gram suiker

3 eieren

Evt. 2 el bloem voor extra stevigheid

Vulling: 75 gram kruidnoten/speculaas

Verlaag de oventemperatuur naar 130°C.

Smelt de witte chocolade samen met de slagroom au bain-marie. Mix roomkaas en suiker tot een gladde massa. Voeg evt. de bloem toe. Voeg al mixend één voor één de eieren toe. Als dit is gemengd, voeg je de gesmolten chocola toe. Meng dit en voeg dan de kruidnoten toe. Giet het beslag op de taartbodem. Laat de taart een paar keer zachtjes vallen om luchtbellen te voorkomen en zorg dat de vulling goed verdeeld is.

Gezouten karamel:

15 gram boter

25 gram slagroom

30 gram suiker

Zeezout

Let op: het is een kleine hoeveelheid, maar precies genoeg voor één cheesecake.

Laat de boter in een klein pannetje smelten en bruin worden. Roer de room erdoor en haal de pan van het vuur. Schenk het mengsel in een schaaltje. Kook in dezelfde pan de suiker met 2 el water tot het een mooie karamelkleur heeft. Haal van het vuur en voeg het boter-roommengsel toe, roer door en breng nog even kort aan de kook. Voeg een redelijk grote hoeveelheid zout toe (ongeveer een theelepel) en giet vlak voor het bakken over de cheesecake.

IMG-20151205-WA0001 (2).jpg

Bak de taart één tot anderhalf uur. Het midden mag nog een beetje zacht zijn. Om scheuren in je cheesecake te voorkomen moet je zorgen dat de cheesecake niet wordt blootgesteld aan grote temperatuurwisselingen. Open daarom de oven niet tijdens het bakken, en idealiter ook niet na het bakken om te checken of het midden nog zacht is. Laat de cheesecake (een nacht) in de dichte oven afkoelen tot kamertemperatuur. Zet hem vervolgens minimaal vier uur, idealiter een dag, in de koelkast.

Voor een zomerse variant: vervang de slagroom voor crème fraîche en mix dit samen met roomkaas en suiker. Als vulling gebruik je 250 gram blauwe bessen. In plaats van koekkruimels gebruik je croissantdeeg voor de bodem, één tot anderhalve rol. Rol het deeg uit, bekleed de springvorm en laat het deeg iets over de rand hangen. Tien minuten blindbakken (bijvoorbeeld met rijst) op 180°C. Hierna giet je het beslag erin en vouw je het deeg er lichtjes overheen, om de taart vervolgens af te bakken.

Ik deel niet zomaar een recept met je, want dat vind ik opvulling. Nooit maak ik een recept twee keer, maar deze cheesecake met gezouten karamel is daarop een uitzondering. Zodanig dat ik hier thuis al een aantal maanden werd gesmeekt hem weer te maken. Dit is een topper.

Maak hem, eet hem op, geniet ervan. En gebruik nu al die uren die nog over zijn (zo’n 8592) om aan jezelf te werken. En 20% van die tijd om te zondigen door cheesecake te eten. Het is het waard.

Advertenties

Een gedachte over “Dikke vette goede voornemens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s