De logica van een wortelcake

Een stukje bakwetenschap. Weet je wat een wortelcake is? Een cake met wortel. Dat hoef ik je vast niet te vertellen. Typisch hiervan is ook dat het een kruidige cake is. Een herfstige cake met wat extraatjes in de vorm van noten en rozijnen.

Het basisrecept voor een normale cake is als volgt: 200 gram boter, 200 gram suiker, 200 gram bloem en 4 eieren (één ei weegt vaak iets meer dan 50 gram). Gelijke hoeveelheden van alles, nooit meer vergeten. Voor een wortelcake voeg je dus wortel toe. Om in de gelijke hoeveelheden te blijven: evenveel wortels als eieren. Ik heb het dan natuurlijk over winterpenen, niet van die kleintjes. Hoewel je die ook wel kunt gebruiken, ga dan uit van ongeveer 400 gram wortels. Tipje: wortels raspen met een handrasp duurt ongelooflijk lang, en het is gewoon een rotklus. Je kunt de wortels net zo goed fijnmalen met een blender.img_20161104_232802

 

Door het toevoegen van wortels verandert de samenstelling van je beslag. Je voegt namelijk iets vochtigs toe. Daarom heb je wat meer droge ingrediënten nodig; meer bloem. Zo’n 50 tot 70 gram extra. Je kunt hiervoor ook havermout gebruiken, voor een wat grovere structuur. Een wortelcake is overigens een wat donkerdere cake, dus je kunt ook volkoren bloem gebruiken in plaats van normale bloem. Daarnaast gebruik je bruine basterdsuiker in plaats van witte kristalsuiker.

De verhoudingen van ons uitgangspunt, de normale cake, zijn wat veranderd: wortel toegevoegd en extra bloem. Bij mijn versie heb ik verder niets veranderd aan de ingrediënten. Mijn cake vond ik echter niet zoet genoeg, waardoor de wortelsmaak wat teveel aanwezig was. Een normale cake bestaat voor een kwart uit suiker, deze cake bevat in verhouding een stuk minder suiker. Ik zou dan ook wat meer suiker toevoegen. Logisch.

We gaan verder met de logica. Wortel maakt de cake redelijk vast. Om toch een smeuïg resultaat te krijgen kan je de roomboter vervangen voor olie. Boter smelt in de oven, en stolt weer als de cake afkoelt. Olie blijft altijd vloeibaar, wat resulteert in een smeuïgere cake. Je hebt overigens niet meer olie of eieren nodig, dit zijn beide vochtige ingrediënten, en dat vocht is al toegevoegd met de wortel.

Het laatste punt, de extraatjes die bij een wortelcake horen. Rozijntjes, die je welt in en bakje water. In koud water duurt dit wellen langer, dus je gebruikt heet water waar je ze een kwartiertje in laat staan. Logisch. Door rozijnen te wellen nemen ze vocht op, waardoor ze minder snel aanbranden in de oven. Daarnaast voorkomt het dat ze vocht opnemen uit de cake als hij gebakken is, waardoor deze laatste droog kan worden. Oh, en in cake is een zacht rozijntje ook gewoon lekkerder. Verder voeg je wat herfstige kruiden toe: kaneel, kardemon, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder… Of je maakt het jezelf gemakkelijk en gebruikt koek- en speculaaskruiden. Ten slotte voeg je een handje gehakte (wal)noten toe.

20140223_191606.jpg

Moet ik het recept nog voor je uitschrijven? Het moet vast lukken toch op deze manier? Een cake bak je altijd één uur op 175 graden, een wortelcake zou ik ongeveer tien minuutjes langer bakken. Want: meer ingrediënten/vocht toegevoegd = meer beslag > langer nodig om te garen. Voilà, een wortelcake.

Wil je een worteltaart? Bak het beslag dan in een springvorm (24 cm) in plaats van in een cakevorm, en bak hem iets korter, namelijk één uur. Besmeer de cake met roomkaasglazuur. Voilà, een worteltaart.

Vooruit, toch nog het precieze recept:

Ingrediënten:

  • 4 eieren
  • 200-250 gram bruine basterdsuiker
  • 200 ml neutrale olie (zonnebloemolie bijvoorbeeld)
  • 200 gram (volkoren)bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • Kaneel (en/of andere kruiden) naar smaak
  • Snufje zout
  • 50-70 gram havermout
  • Handje (wal)noten
  • Handje rozijnen
  • 400 gram wortel

Bereiding: verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een cakeblik in met boter en bekleed met bakpapier. Giet heet water over de rozijnen.

Meng met een garde de eieren met de suiker. Voeg de olie toe. De garde heb je nu niet meer nodig. Meng bloem, bakpoeder, kruiden en een snufje zout. Zeef dit in twee delen boven het natte mengsel en vouw erdoorheen met een spatel. Giet de rozijnen af met behulp van de zeef die je net hebt gebruikt. Hak de noten grof. Voeg ook de havermout, noten en rozijnen toe aan het beslag.

Maal de wortels (eventueel stuk voor stuk) fijn in de blender, en voeg toe aan het beslag. Meng nog even goed door en stort het beslag in je cakeblik. Bak één uur en tien minuten. Test met een satéprikker of de cake gaar is.

4 gedachtes over “De logica van een wortelcake

Plaats een reactie